Der kommer looort

Farvel ble. Da vores søn er to år og fire måneder, begynder han så småt at vise interesse for at sidde på potten. Men der går flere måneder, før han faktisk tisser i den. Med latterligt jublende forældre ved sin side.

Potten gør i øvrigt ikke noget godt – der er jo ikke potter andre steder, vi kommer.

Da han er to år og ti måneder, går han meget på toilettet herhjemme. Vi tager bare bleen af ham, når han er inde (bort set fra om natten). Selvfølgelig er der uheld. Jeg kommer fx på et tidspunkt ind til et tog, der futter på en bane rundt om en lille brun kage.

Desværre er institutionen ikke gode til at bakke op. En dag ser jeg et barn, der prøver at få pædagogens opmærksomhed. Han trækker i hende, ser forpint ud, mens han flere gange siger: ”Jeg skal tisse”. Da han endelig trænger igennem, svarer pædagogen: ”Jamen du har jo ble på, den kan du bare tisse i”. Jeg ved selvfølgelig, det er et spørgsmål om ressourcer – går pædagogen med barnet på toilettet, er der én mindre voksen til børnene på legepladsen. Men øv altså.

Alle andre steder vil han gerne på toilettet: hos bedsteforældre, på cafe og også ude i naturen synes han, det er sjovt at tisse på tissemyrer som i Halfdan Rasmussen remser. Men i institutionen dur det først efter sommerferien.

Status her fire måneder senere er, at han stort set er selvkørende. Han vil tit gerne være alene på toilettet og klarer indimellem selv bukserne, toiletpapiret (når han altså kun har tisset) og håndvasken.

Han får dog stadig natble på. Nogle gange er den tør, men ikke altid. Vi orker lige nu ikke at skulle hive en sovende dreng på toilettet og har heller ikke fået købt et tisselagen, til hvis det skulle gå galt. Men han er muligvis klar til det.

Ps. Vi ”skider” og ”laver lort”. Ikke noget med ”prut”, ”stort”, ”bummelum” eller andre omskrivninger. Far og søn har i øvrigt en fælles interesse i at sætte (mange) ord på afføring. De kan sidde længe på badeværelset og diskutere bjerge af kæmpelorte, små fjollede lorte, snydelort, der ikke gider at komme ud, fordi det er på legepladsen, eller lort, der bruger svømmevinger til at komme til Grækenland med. Jeg satser på, de vokser fra det.

November 2015

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *