Malmø med børn

Påskeferien på den anden side af sundet var en frysende kold affære, men vi trodsede vejret og fik mange gode oplevelser. Ungerne (på 3½ og snart 6 år) kan gå langt nu, også med en lille rygsæk, så vi lod bil og klapvogn stå og tog toget over. Det tager ingen tid fra København og kan klares på rejsekortet.

Strikket sammen fra vores tur er hér nogle forslag til, hvad I/børnefamilien kan lave, hvis I fx skal på en forlænget weekend i Malmø. Udgangspunktet for turene er Gamla Stan.

Dag 1 i centrum

Moderna Museet (gratis) har et super børneværksted med engagerede medarbejdere. Vi fik en ’obligatorisk’ opgave med ud i udstillingen. Og det virker bare godt for indlevelse og samtale, når ungerne suser rundt og ser på værkerne med andre øjne for at indfange forskellige former, der matcher tegningen på den lap pair, de har fået udleveret. Bagefter var der fri leg til at skabe egne kunstværker. Det blev til både robotter og malerier. Mens udstillingen nok kun levede hos børnene qua den omtalte opgave, var lyd- og videoinstallationerne virkelig fede – med anledning til filosoferen (om flygtninge bl.a.) og fysisk bevægelse. Der er cafe på museet.

Nær ved, på Rundelen, ligger en legeplads. Og et stenkast længere væk ligger Skt. Petri Kirke – vores unger er ret vilde med korsfæstelser, prædikestole, engle og den slags. På Pâtisserie David (med plads til barnevogne indendørs) fik vi lækre madpandekager og eclair au chocolat.

Form/Design Center (gratis) ved Lilla Torg er interessant på den lidt snævre måde. Det er måske ikke der, man har lyst til, at ungerne løber ind i folk, tørrer fingre i stofferne, vælter glasfade osv. Til gengæld er der en cafe med store spil og et legehjørne.

Hvis der er plads til mere kaffe, ligger der i øvrigt en del cafeer i området: Eida, og Kafferosteriet fx.

Fortsæt til Stadsbiblioteket. Jeg bliver ikke blæst bagover af Henning Larsens glasparti – indefra drukner det lidt i bogreoler. Til gengæld er der to skønne børneafdelinger. I Balagan (9-13 år) er der bl.a. udklædningstøj, skærmspil, musikinstrumenter mv. Men vi hører pt. til i Kanini (0-8 år), hvor der er masser af plads til at tumle, klatre, male mv. Desuden er der et stort madpakkeområde med mulighed for at varme mad. Der er også cafe. Kig hér for særlige børnebiblioteksarrangementer.

Lige ved siden af biblioteket ligger en legeplads.

Med hensyn til spisesteder: Basement er en bar/et værtshus med musik og øl til at hænge ud på med gode venner. Men maden er altså også helt i orden, og det er sådan et sted, vi godt kan lide at have børn med, fordi de andre gæster larmer meget mere end os, og ingen lægger mærke til det, hvis maden ryger på gulvet. Barchefen er i øvrigt født på Bornholm.

Jeg synes ikke restauranterne rundt om torvene appellerer. Og for os var det faktisk i det hele taget svært at finde noget godt, da mange steder enten var lukket eller lukkede tidligt pga. påsken (og generelt er åbningstiderne bare mere begrænsede end i København). Jeg vil hellere spise på cafe end på restaurant. Både for at få noget lettere mad, men også fordi der ofte er mere uformelt og dermed bedre plads til unger, der fylder. Jeg ville gerne have prøvet Cafe Alé, der indimellem har livemusik, og måske derfor er mere afslappet med hensyn til sprælske børn?

Dag 2 i centrum

Gå en tur i Slotts- og Kungsparken. Slottsträdgårdens Kafé er virkelig fin. Man kan sidde udendørs eller i et charmerende drivhus.

Gå gennem parken til Malmöhus Slott (billig entre). For at nå endnu et museum bagefter, bør man være lidt selektiv. Akvariet er rigtig godt, men gå fx også i kanontårnet og fangekælderen (med masser af dansk-svensk historie). Har man tid, er der også hér et krea-værksted til børnene. Og der er restaurant.

Mellem slottet og næste museum ligger Kommendanthuset med café, hvor der er hjørnesofa, legetøj og mikroovn.

Og så afsted til Teknikens och Sjöfartens hus (på samme billet som slottet). Stedet er genialt. Det er meget, meget børneegnet. Hovedparten af udstillingerne inviterer til at røre, kravle i/på og interagere med på forskellig vis. I kælderen er der bl.a. et stort ’maritimt legeområde’, der udover legepladsen også har køjer til at hvile i, bøger og madpakkeområde. Ellers er museet fuldt af gamle transportmidler (biler, fly, damptog, u-båd…), men også udstillinger med formidling af kulturhistorie og moderne opfindelser. Ja, vi kunne have brugt mange dage dér.

Dag 3 i Västre Hamnen

Smut forbi legepladsen i Hjottackegatan (skolelegepladser er åbne udenfor skoletid). Skrå så ind gennem parken til Mariedalsvägen og videre derfra på stier ud i havnen. Der er skønt med strand, grønne områder, og ting ungerne kan lege på undervejs. Beboelse og erhverv er en smule kønsløst, som de ofte er i havne, der genopfindes. Der er ikke decideret hyggelige spisesteder fx. Men der er liv og udsigt. Kig på Turning Torso, tag på legepladsen i Varvsparken og også forbi skaterne i Stapelbäddsparken – pas på med at stikke fingre og næser for langt frem, for der er fart på hjulkunstnerne.

På tilbagevejen er madmarkedet Saluhall er et godt bud til kaffe eller mad.

Dag 4 øst for centrum (men stadig meget centralt)

Ved at gå over Kaptensbron og videre af Kaptensgatan vil første halvdel af vejen mod Folkets Park foregå i et bilfrit boligområde med en legeplads undervejs. I parken kan man besøge Malmös ReptilCenter. Sikkerheden er… ehm… til den interessante side: burenes glas virker porøst og træet mørt, og der er skydelåse på, som enhver vist kan åbne (men der er dog hængt gulnede avisudklip op om folk der dør grufuldt efter nærkontakt med kryb – sådan til skræk og advarsel). Det hele er lidt træt og ramponeret, så jeg bad ungerne om ikke at spjætte for meget. De syntes bestemt, det var spændende, men helt ærligt – også entreen taget i betragtning – er den tilsvarene afdeling i Malmöhus Slott altså at foretrække. Parken er folkelig. Nok charmerende, når solen skinner.  Der er forskellige legeområder og mange forskellige aktiviteter i sommerhalvåret. Og mad hos Far i Hatten. Men fredeligere spisesteder kan også findes i området mellem parken og Malmö konsthall, fx på Friisgatan.

Kunsthallen (gratis) er lys, smuk og dufter dejligt af træ. Det er jo altid lidt svært at kombinere nysgerrige børn med udstillingsgenstande, der ikke må berøres. Men vores har dog nået en alder, hvor vi kan begynde at brygge historier sammen om de ting, vi ser. Ellers kan man også hér gå ind ved siden af i krea-værkstedet. Vi skabte figurer af stofrester, plastikdimser, tændstikæsker osv. Skønt. Museet har også en cafe.

Udenfor er der en legeplads og nærved ligger Pildamsparken med flere legepladser. Man kan gå hjem igen ad strøget Södra Förstadsgatan.

På gensyn

Er solen fremme, vil det være oplagt at bruge meget mere tid i parker, på kirkegårde og især på stranden. Måske også at sejle i kanalerne og leje cykler. Med bil eller offentlig transport er der selvfølgelig adgang til endnu flere oplevelser.

Hér er et link til mange af byens skønne legepladser (klik på billedet).

Hér er et link til aktivitetskalenderen Barn i Malmö.

sydsverige.dk og visitsweden.dk findes mere info.

April 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *