Madrid med børn

Tyrefægtning, flamenco og fodbold oplever vi ikke. Ej heller Velázquez, Goya og Picasso. Med små børn handler vores ferier mest om at finde en park eller en legeplads, og dem er der masser af i Madrid. Faktisk er det en af verdens grønneste hovedstæder, og legeområder er der på flere af de hyggelige torve der med rund hånd er drysset ud over byen.

Påskeferien blev bestilt to dage, før vi tog af sted. Vi overvejede et hotel uden for byen for at få swimmingpool til rådighed – der var høj sol og 26°. Vi endte i stedet i en ferielejlighed helt centralt i byen og fik på den måde første parket til deres talrige, vilde og mørke påskeoptog.

Det blev en rigtig rar ferie med mange gode oplevelser og folkeliv i flere forskellige kvarterer. Her er mine anbefalinger (inklusiv spisesteder) til en forlænget weekend i Madrid:

Orienter dig

Kig på et kort over Madrid. Helt centralt i byen ligger pladsen Puerta del Sol og metrostationen Sol. Det er et rædselsfuldt sted med en milliard mennesker og udgangspunkt for en række ligegyldige gågader. Men det er under alle omstændigheder et godt pejlemærke. Mod syd har I latinerkvarteret, mod vest har I kongepaladset Palacio Real, samt den gigantiske park Casa de Campo. Mod øst har I de vigtigste museer og den store folkelige park Parque de el Retiro. Mod nord har I nogle fantastisk fine kvarterer – både fredelige og spraglede.

Se et kort hér.

I kan nå det hele til bens eller med metro, hvis I foretrækker det. Vær opmærksom på, at barnevogne (og børn! Jeg ved ikke, hvor de har gemt dem) er et særsyn. Flere metroer har ikke elevator, og restauranter og cafeer bryder sig ikke om at have vogne stående ude på fortovet, men vil have dem med indenfor – så medbring den lille lette klapvogn.

Dag 1 – Latinerliv

Latinerkvarteret et stykke syd for Sol har selvfølgelig mange turister, men der er ikke desto mindre charmerende.

Start fx med en formiddagskaffe hos Cafe del Patio på Calle Conde de Romanones 5. I buldrende storbyer synes jeg, at det er rart med små åndehuller, og denne cafe ligger roligt inde i en lille lukket gård.

Slå et smut om den store, flotte og bilfri Plaza Mayor lidt sydvest for Sol. Derefter kan I gå hen til en af de adskillige Museo del Jabon eller til Mercado de san Miguel, der vel minder lidt om torvehallerne. Her kan I snuse rundt og eventuelt købe ind til madpakke eller aftensmad (hvis I bor, så I har mulighed for at opbevare fødevarer).

Gå så mod syd og nyd de smalle gader, fine husfacader, hyggelige torve og det afslappede menneskeliv. Sigt fx mod Plaza de la Paja. Tit er cafeer på populære torve lidt for magelige – de behøver ikke anstrenge sig for at få kunder. Og Delic er måske også lidt for pebret, men dog en rigtig hyggelig cafe med flotte kager. Nede i modsatte hjørne af pladsen er der en indgang til den lille have El Jardín del Príncipe de Anglona.

Vend næsen mod vest, kryds den store Calle Bailén og følg den lille sti på hjørnet af Calle Segovia, der fører op til Muralla Árabe, som er en lille bid af Madrids oprindelse. Bagefter kan I følge vejen op til indgangen til katedralens krypt, Cripta de la Catedral – det er gratis. Indgangen til selve Catedral Almudena finder I tilbage på Calle Bailén. Det sprang vi dog over. Og vi satte heller ikke fødderne i Palacio Reals gemakker (påregn lang kø, hvis I vil ind). Det er alt rigeligt at se kongepaladset fra Plaza de la Armería. For enden af denne plads er der i øvrigt udsigt over Madrids enorme grønhed. Tænk at have adgang til så meget park lige midt i byen!

Ved Plaza de Oriente, foran slottet, er der lege- og løbeplads. Og hvis der er mere energi på kontoen, er der fri adgang bagom slottet til haverne Jardines de Sabatini og Campo del Moro.

Tilbage i latinerkvarteret kan I spise på Antoñita på Calle Cava Baja 16. De har fantastisk lækre tapas (især tomaterne) med godt, solidt brød, hvilket ellers er en mangelvare. Den er dog ikke egnet til meget livlige unger. Børnefamilier bør i øvrigt bemærke, at mange restauranter først åbner for aftenservering kl. 19 eller senere.

Dag 2 – Med kabelbane i det grønne

Fortsæt, hvor I slap i går (ved Palacio Real/Plaza de Oriente). Følg Calle Bailén forbi Plaza España, og gå videre ad Calle Ferraz til det egyptiske tempel (det er skam ægte), Templo Debod, hvor der kan løbes og leges. Herfra kan I søge mod den tilstødende park Parque del Oueste.

Hvis I, i stedet for at gå, har taget metroen til Argüille, kan I tage en kaffe eller en frokost med højt til loftet på Cafe Crustó på Calle Gaztambide 3. Der kan også købes madpakkeforsyninger.

Når I er færdige med cafe, park og legeplads, er det tid til en tur i Kabelbanen Teleférico. Vælg tidspunkt med omhu – køen kan være lang. Tag den kun én vej, nyd det flotte vue over byen og floden og stå af midt i den fantastiske park Casa de Campo. I kan benytte jer af den fine legeplads og derefter vandre i en hvilken som helst retning. Parken kan måske sammenlignes med Dyrehaven, den er bare større og sine steder ret menneskeforladt, vær derfor åben for muligheden af at fare lidt vild. Vi gik 30 min til søen Lago. Der er ingen grund til at spise dér (turistfælde – medbring hellere en madpakke), men tag en is og gå en tur langs søen – eller find den gode legeplads lige i nærheden.

Tip: Hvis ikke I kan få tiden til at gå (!), findes der også udendørs bassiner, zoo og tivoli i Casa del Campo.

Dag 3 – chill out i gaderne

Hold jer fri af gågaderne, der går nede fra Puerta del Sol, og søg i stedet syd, vest og nord for metroen Tribunal, hvor I finder nogle virkelig hyggelige gader og torve i det kulørte Malasaña-kvarter (Chueca-kvarterer øst for tribunal skulle være ligeså interessant). Og det føles ikke nær så turistoverrendt som i latinerkvarteret. Her kan I nulre rundt i brostensbelagte gader, hænge på cafeer eller gå i specialforretninger. Det er dér, jeg helst vil bo næste gang.

Formiddagskaffe kan fås på den rare Sugar Coffee & Co på Calle Jesus del Valle 6, men HanSo Café på Calle Pez 20 og Toma Café på Calle la Palma 49 så også rigtig fine ud.

Ellers søg nordligere mod Plaza de Juans Pujol og Plaza de dos Mayo. Sidstnævnte har tre legepladser og er fyldt med alt fra børnefamilier til nogle, der næppe er byens bedste borgere.

Hvis ikke I spiser frokost der, kan I gøre det på La tia manuele på Calle Manuella 19 – her fik vi god mad og rigtig sød betjening.

Fortsæt nu op til det rolige Camberí-kvarter. Hvis I kommer med metro, er Iglesia et godt startsted. Gå ned ad Paseo del General Martínez Campos til nr. 37, hvor I kan nyde den lille, fine andalusiske have ved Museo Sorolla. Museet kan også besøges, men for små børn vil det nok være sjovere at tage på Andén 0 på Plaza de Chamberí. Det er en nedlagt metrostation som lukkede i 1966, der nu har gratis adgang til et kig ind i metroens spæde begyndelse. Derefter kan i gå ned til Plaza Olavide, hvor der er Madrilenere, ro og legeplads.

Er I blevet sultne, kan I blive på pladsen og spise godt på den økologiske restaurant Mama Campo (de har også et lille økomarked), og ellers kan I gå ned ad Calle Trafalga til nr. 10 og spise i en lille, fin gårdhave på Tapanco. Bacira på Calle Castillo 16 skulle desuden være en god fusionsrestaurant.

Dag 4 – Folkeliv i parken

Hvis startstedet igen er Puerta del Sol, så kan I jo starte dagen med at gå op ad en hæslig gågade og finde taskeforretningen Salvador Bastille (bonusinfo: de har et sjovere udbud af børnetasker end herhjemme) på Calle de la Montera 37 og tage elevatoren op til øverste, hvor der ligger den lille charmerende tagcafé El Jardín de SB. Med lidt held kan I få plads til en formiddagskaffe.

Ellers tag mod øst ad brede veje og forbi storladne museer og find en indgang til dagens mål: Parque de el Retiro. Det er oplagt at gå en tur rundt om den store sø i midten af parken. Men det er mest turistgøgl og sælgere i alle afskygninger.  Søg hellere væk, ud til folket, der picnicer, går tur og bare slænger sig i parkens hyggelige kroge. Der er masser af plads til at løbe krudt af. Og også et par legepladser.

Måske er det klogeste bare at købe ind til en madkurv og så nyde dagen i parken. Men ellers har jeg set denne cafe anbefalet som en fin, vegetarisk ”hippieperle” La quietud Tiyoweh, Calle san Pedro 22.

Ellers kan I, retur ved udgangspunktet Sol, spise ok tapas (i glas!) for billige penge på Taberna del Chato. Der ligger to på Calle Cruz. Vi var på nr. 35, men måske er nr. 8 hyggeligere?

Fik I ikke nok?

Er I af sted mere end fire dage, og er I til endnu mere grønt, så tjek dette ud: Madrid Río er en 10 km lang strækning langs Manzanaresfloden med cykel- og gangstier, talrige legeområder og sågar en bystrand.

Stadens flotteste solnedgang skulle efter sigende fås fra Jardín de las vistillas.

På en regnvejrsdag kan I tage til Madrids Hovedbanegård, Estacion de Atocha, og finde en stor indendørs palmehave. Og er børnene til flere toge, kan I fortsætte til Museo del Ferrocarril de Madrid.

Bonusinfo til hjemturen: Madrids lufthavn har et par glimrende indendørs legepladser.

Denne hjemmeside opdagede jeg desværre først efter, vi kom hjem. Den har gode anmeldelser af cafeer, markeder, oplevelser m.m. i Madrid.

Maj 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *