Amning: to forløb og lidt tips

Amning er en blandet fornøjelse. Det har det i hvert fald været for mig. Jeg har ammet to børn, og det har været alt fra trygt putteri til vanvittigt smertecirkus.

Første ammebarn
Jeg er hærget efter et akut kejsersnit, og der går mange timer, før min søn bliver koblet på brysterne. Det kan kun lade sig gøre med ammebrik. Muligvis er det derfor, hospitalspersonalet er så hurtigt til at komme med både modermælkserstatning og elektrisk brystpumpe.

Mælken løber til på hospitalet efter to til tre dage, og mine bryster ligner en slagmark af sår og blåsorte mærker.

Vi kommer hjem, men tager nogle dage senere på barselshotellet – blandt andet fordi amningen ikke fungerer. Det gør ondt, og jeg er stresset og træt. For at aflaste mig, foreslår de, at jeg skifter mellem at amme og at pumpe mælk ud, mens min mand giver vores søn modermælken i flaske. Vi tager hjem med en brystpumpe lejet på apoteket.

Mælkeudpumpning og flaske eller amning hver tredje eller fjerde time er et gedemarked. Og i ugerne efter svinger jeg mellem at tro, at det godt kan lade sig gøre til bare at være sort og ked af det, fordi det gør så djævelsk ondt. Det føles som om drengen bider, men også mellem amningerne stikker og svier det. Vi er for længst forbi den almindelige hærdningsperiode, og der er ikke tale om dårlig sutteteknik, brystbetændelse eller svamp. Jeg tager imod en million gode råd og får sågar medicin for en eventuel kredsløbsforstyrrelse, men må til sidst give op.

Det er en kolossal lettelse, efter næsten seks uger, at aflevere brystpumpen og at acceptere, at en stor del af hans måltider fremover bliver erstatningsmælk.

Jeg trapper hurtigt ned med amning og op med mælkeerstatning. Efter en uge har jeg fundet et godt leje ved at amme om natten og desuden en smule i løbet af dagen i forlængelse af mælkeerstatningen. Det fungerer rigtig godt.

Jeg ammer sidste gang, da drengen er fem måneder. Han har ikke tålmodighed til det længere. På det tidspunkt får han også sit behov fuldt dækket af seks daglige flasker med op mod en liter erstatningsmælk i alt. Og så begynder vi med fast føde ved siden af mælkeerstatningen.

Andet ammebarn
Det tager nogle timer, før vores datter får bryst, fordi jeg først skal syes. Jeg får en ammebrik ligesom sidst. Sygeplejersken foreslår (på grund af ammebrikken), at jeg stimulerer mælkeproduktionen ved at pumpe mælk ud imellem amningerne. Men nej tak – ikke denne gang.

Mælken løber til på hospitalet efter to til tre dage. Jeg har ikke brugt ammebrikkerne siden første dag, men da brysterne igen bevæger sig mod maltrakterede, finder jeg dem frem igen.

Det vælter ud med mælk i de kommende uger. Pigen sover meget, men jeg får ammet mellem 10 og 14 gange i døgnet. Det er ret fredeligt.

Trods de mange amninger og tilsyneladende rigelige mængder mælk må jeg efter syv uger give op at fuldamme. Pigen tager ikke nok på. Så hun begynder at få én til to små supplerende flasker erstatning om dagen.

Da hun er tre en halv måned gammel får hun omtrent en tredjedel af sit behov dækket af to daglige flasker med med i alt 330 ml. Jeg ammer 8 til 10 gange i døgnet. Fire måneder gammel begynder hun at blive meget utålmodig under amning, så jeg afskaffer ammebrikken, som måske får mælken til at flyde langsommere. Jeg sætter også mælkeerstatningen op til tre flasker med i alt 410 ml og ammer færre gange og kortere tid. To uger senere begynder vi så småt på fast føde. Jeg ammer lidt ved siden af, til hun er syv måneder.

Stol på dig selv
Nogle nyder det, nogle hænger i med neglene, og nogle må give op. Besværlig amning kan skyldes alt muligt. De følgende råd til at komme godt i gang er baseret på egne erfaringer.

  • Find ud af, hvad du vil, før du står med baby i armene. 1. Hvis du ønsker at amme, er der brug for enten at sænke ambitionerne på hjemmefronten betragteligt, eller at have opbakning i form af andre, der tager over med hensyn til madlavning, rengøring, større søskende osv. Amning kræver ro og tid. 2. Hvis du ikke ønsker at amme for en hver pris, så bed dit bagland om at bakke op om det. Det er frustrerende at skulle argumenterer for sit valg samtidig med, at brysterne står i flammer, og baby kræver tryghed.
  • Forsøg ikke at blive stresset. Af gæster, gode råd, babygråd eller andet.
  • Brug ammebrik, hvis det føles rigtigt.
  • Skift ammestilling ofte.
  • Hold dine fødder varme.
  • Hold dine bryster varme og tørre.
  • Brug modermælk på sår. Alternativt lanolin…
  • Eller læg hvidkål i bh’en. Tjek lige nettet, før du dør af grin. Personligt varmede jeg bladene et par sekunder i mikroen, men efterfølgende er jeg blevet opmærksom på, at andre bruger dem kolde fra køleskabet.

På nettet findes der i bjergevis af ammevejledninger og kontaktinfo til rådgivninger. Hér er en længere publikation fra Sundhedsstyrelsen, som kommer rundt om det meste.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så send en mail på: blog▪familiebobler.dk

Februar (opd. maj) 2015