De nybagte forældres drøm

De har lige fået en skrigetrold i hjemmet, mors krop er sønderbombet, og far styrter rundt for at give storebror opmærksomhed, tynde ud i vasketøjsbunkerne og brygge kaffe til gæsterne. Her er nogle fif til dem, der gerne vil være gode ved de nybagte forældre:

  • Lad en nybagt mor sove – med mindre huset brænder. Måske er det tre døgn siden baby, hormoner, smerter eller andet sidst har givet hende ro.
  • Overvej om alle dine velmenende råd og meninger er gavnlige. At skulle navigere i omgangskredsens, sundhedspersonalets og internettets anbefalinger kan være utroligt stressende.
  • Respekter nybagte forældre, der ikke orker gæster, telefonsamtaler eller anden form for kontakt. Måske tager det en uge, måske en måned, måske et halvt år. De skal have en ny form for hverdag til at hænge sammen, og I skal nok finde hinanden igen.
  • Vær overbærende, hvis nybagte forældre ikke lige får takket behørigt for en gave, ikke får meldt tilbage på en fødselsdagsinvitation og ikke indlever sig tilstrækkeligt i strabadserne på dit nye arbejde. De er slidte, men plien og engagementet vender tilbage før eller siden.
  • Giv de nybagte forældre mad. Der er intet bedre end at slippe for madlavning, når baby og eventuelt større søskende lægger beslag på al energien. Gæstekokkeri (inkl. oprydning) hos de nybagte, eller gaver i form af lækre køberetter eller hjemmelavede ditto er fantastisk.
  • Tænk på babys søskende. En gave til dem vil blive mere værdsat end en til baby. Opmærksomhed er måske den bedste gave: Leg med dem. Giv dem nogle oplevelser, hvor de er i fokus. I øvrigt: Større søskende er i ofte helt uinteresserede i spørgsmålet: ”Er lillesøster sød”?
  • Rangler, krammedyr, bodystockings og så videre er typiske babygaver. Men mange forældre arver bjerge af tøj og tingeltangel. Så spørg eventuelt, om der er noget de specifikt mangler, så de ikke ender med 15 par sutsko, der aldrig bliver brugt.
  • Hold øje med baby en times tid. Mor har det sikkert fint med maratonamning og dikkedikken. Men måske vil hun alligevel gerne en gang imellem have et godt langt uforstyrret bad, gå en tur med babys storebror eller komme til tandlægen.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så send en mail på: blog▪familiebobler.dk

Januar 2015